Започва 15-то издание на фестивала "Balchik Classic Days"/Дни на класиката в Балчик

Международният музикален форум се открива тази вечер с изпълнение на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров

Започва 15-то издание на фестивала "Balchik Classic Days"/Дни на класиката в Балчик

Международният музикален фестивал "Balchik Classic Days"/Дни на класиката в Балчик се открива тази вечер в Белия град. Петнадесетото издание на музикалния форум ще продължи до 28 юли 2024 г. и ще премине под патронажа на кмета на Община Балчик Николай Ангелов.



Откриването е тази вечер в 19.30 часа с клавирен концерт на Аглика Генова и Любен Димитров.

В края на 1995 двамата млади музиканти предизвикват небивала сензация, печелейки в рамките само на две години четирите най-големи международни конкурси за клавирно дуо - конкурса «ARD» в Мюнхен, «Dranoff» в Маями, конкурса в Токио и конкурса «Белини» в Калтанисета. Оттогава Аглика Генова и Любен Димитров са едно от най-търсените клавирни дуа в света на нашето време. Те са аплодирани от публиката и пресата по целия свят и изнасят концерти в най-престижните зали и фестивали на всички континенти.

От 2009 артистите са ръководители на Катедра “Клавирно дуо” в Хановерската Висша Академия за Музика, Театър и Медии.
Те са постоянни членове на журито на значими международни конкурси, водят множество майсторски класове по целия свят за соло пиано и клавирни дуа и участват в многобройни международни телевизионни и радиопредавания.

Международният фестивал "Balchik Classic Days" е сред най-авторитетните събития в страната, привличайки изпълнители от цял свят. По време на фестивала, в рамките на седем дни, на открита сцена „Мелницата” - край брега на морето, ще свирят водещи музиканти от цяла Европа. 

Пълната програма на форума и излъчванията на живо на концертите можете да следите в страницата на фестивала balchikclassicdays.com.