Над 52 млн. лв. за екологични инвестиции и ВЕИ в предприятия от хранително-преработвателната промишленост

Стартира целеви прием на проектни предложения по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.

Над 52 млн. лв. за екологични инвестиции и ВЕИ в предприятия от хранително-преработвателната промишленост

Допустими кандидати са земеделски стопани,еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, както и групи или организации на производители признати от министъра на земеделието и храните.Те трябва да имат регистриран и действащ обект за преработка на земеделски суровини за получаване на продуктите, описани в бизнес плана. Земеделските стопани е необходимо да са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. без прекъсване през последните 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение, и  с минимален стандартен производствен обем на стопанството - не по-малко от левовата равностойност на 8 000 евро.За групите или организациите на производители на земеделски продукти, едноличните търговци и юридическите лица се изисква да са извършвали дейност без прекъсване през последните 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 29 337 лв., а максималният е 1 369 060 лв.Безвъзмездната помощ за проектите е до 50% от общия размер на допустимите разходи.
Ще се подпомагат проектни предложения, които водят до подобряване на цялостната дейност на предприятието чрез опазване на околната среда, вкл. намаляване на вредните емисии и отпадъци, и/или подобряване на енергийната ефективност в предприятията, в това число използване на енергия от ВЕИ за собствено потребление. Задължително трябва да се представи бизнес план по образец, който съдържа подробно описание на планираните инвестиции и дейности за 5-годишен период.
Допустими са разходи за оборудване и съоръжения свързани с: пречистване на газове,отпадъчни и технологични води; съхраняване, третиране и оползотворяване на отпадъци/остатъци в резултат на извършената преработка на селскостопански продукти и др.Допустимо е закупуване и инсталиране на инсталации за производство на енергия от ВЕИ за собствено потребление и собствени нужди, вкл. биомаса, както и съоръжения за локално съхранение на произведената енергия (батерии).Финансират се разходи за съоръжения, машини и оборудване за производството на течни, газообразни и твърди горива от биомаса, използвани за производство на енергия за собствено потребление и собствени нужди, позволяващи и оползотворяването на остатъците/отпадъците от преработването на земеделските суровини.Може да бъде закупен софтуер, да се въведе ноу-хау, да се придобият патентни права и лицензи, да се регистрират търговски марки и др.Ще бъдат допустими и разходи, извършени не по-рано от 1 януари 2014 г.за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти и др. услуги извършени както в процеса на подготовка на проекта, така и по време на неговото изпълнение.
Крайният срок за кандидатстване е до 17:30 часа, на 11 октомври 2024 г. 
Екипът на Областен информационен център – Добрич е на разположение за предоставяне на допълнителна безплатна информация на място в офиса (в сградата на Община град Добрич, ет.1, с. 114), на тел. 058 602-758, електронна поща oic_dobrich@abv.bg и на страницата във фейсбук.