НАЗ искат в декларация оставката на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева

От Националната асоциация на зърнопроизводителите свикват пресконференция по темата в Добрич утре, 24 юли

НАЗ искат в декларация оставката на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева

В своя декларация от НАЗ поискаха оставката на ресорния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева. Декларацията е изпратена до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието и храните Георги Тахов. 
Земеделски производители от месеци наред недоволстват заради редица неуспехи в работата на ресорния заместник-министър, които водят до сериозни загуби и рискове за селскостопанския сектор.



Заместник-министър Георгиева демонстрира системна неспособност за справяне с професионалните си ангажименти, както и липса на воля, мотивация и активност за осигуряване и запазване на финансови средства за селскостопанския сектор“, се казва в декларацията.

НАЗ посочва като най-съществени следните неуспехи на зам.-министър Георгиева:

Загуба на средства в размер на 100 млн. лв. за инвестиции
Провален прием по процедура „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“ с бюджет 99.7 млн. лв. по компонент „Устойчиво селско стопанство“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Същевременно не са защитени и прехвърлени определените за гореспоменатия прием средства към реализирания прием в края на 2023 г. прием за „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“, при който е отчетен висок интерес. По този начин селскостопанският сектор ще загуби безвъзвратно средства в размер на 100 млн. лв. за инвестиции в земеделските стопанства.

Неуспех с инвестициите за напояване
В разрез с интереса на земеделската общественост, планираният прием по процедура „Целеви прием за проектни предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. не отразява реалните инвестиционни намерения на земеделските производители от редица браншове, което води отново до риск от безвъзвратна загуба на средства по ПРСР 2014-2020 г.

Липса на компетентност по бюджетиране
Неадекватно бюджетиране на средствата за подпомагане в рамките на Кампания 2023 г. по интервенциите „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“, „Допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост“ и по схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните (еко схеми), което води до неправомерно санкциониране и неизплащане на средства на кандидати по еко схемите.
 
Бездействие по отношение на стартиране на инвестиционни интервенции
От стартирането на прилагането на Стратегическия план за развитие на селските райони за периода 2023-2027 г. през януари 2023 г. не е стартирал прием по нито една от инвестиционните интервенции по Стратегическия план, лишавайки земеделските производители от подпомагане за инвестиции в трудни в пазарно и климатично отношение периоди.
 
Липса на комуникация с бранша
Професионалният неуспех в управлението на ресорния заместник-министър се дължи до голяма степен на липсата на ефективна, прозрачна и навременна комуникация със земеделския бранш.

От НАЗ смятат, че отговорните управленчески позиции изискват поемане на отговорност за действията или бездействията.
В пресконференцията утре участие ще вземе председателят на НАЗ Илия Проданов, както и членове на Управителния съвет, които по-рано ще проведат свое заседание.