Представят „Добруджанският феникс” в Каварна

На 7 август (сряда) от 18:00 часа в Хамама ще научите повече за романизираната биография на журналиста, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски, който посвещава живота си на Добруджа

Представят „Добруджанският феникс” в Каварна

Водещ на събитието ще бъде Атанас Димитров – АтаДим, който от няколко години се грижи творчеството на Яни Калиакренски отново да стигне до читателите.



По повод дебютния си роман "Добруджанският феникс" Стефка Станчева споделя: „Реших да напиша тази книга с идеята да покажа лицето на Добруджа от първата половина на 20. век, да представя характерните особености на тази благословена земя, пречупени през живота и делото на един неуморен родолюбец, на един каварненец, истински народен будител, всеотдаен борец за правата на окупираното от кралска Румъния добруджанско население.“

Чрез книгата писателката се връща към корените си, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа и поставя началото на историческата трилогия „Благословената земя“. Тя ще ни срещне със силни и забележителни личности, чиито съдби и принос за духовното богатство на нашия народ заслужават да бъдат спасени от забравата на времето.

В рамките на представянето Стефка Станчева ще разкаже повече за процеса по създаване на „Добруджанският феникс“, за забележителната история на Яни Калиакренски и кои други личности ще се появят в следващите ѝ романи. Гостите ще се потопят в атмосферата на романа с кратък интригуващ откъс.

Специално участие в представянето ще вземе и Добри Станчов - автор на романа „Белези от рая“, който също ни пренася в Добруджа през 30-те години на миналия век, подчертавайки красотата на българския език и диалектите на местните села.

В края на вечерта всеки желаещ ще може да си закупи книгите на Стефка Станчева и Добри Станчов с автограф.