Илия Проданов: Освен държавата, обхваната от пожари, земеделският бранш също гори

НАЗ настояват за оставката на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева и за спазване на споразумението ,подписано с министър-председателя след протестите в началото на 2024 г.

Илия Проданов: Освен държавата, обхваната от пожари, земеделският бранш също гори

Днес, по време на провеждането на земеделския форум „Ден на полето“, УС на НАЗ е провел заседание, на което са били обсъдени наболелите теми в бранша, които стават все повече. Председателят на НАЗ Илия Проданов посочи пред медиите, че „земеделският бранш гори заради некомпетентни хора и кадри, заемащи високи позиции и вземащи решения за целия земеделски сектор“. Причините за поисканата оставка на зам.-министър Таня Георгиева са много, но основната е липсата на отговорност. „Конкретният зам.-министър, отговарящ в ресорите развитие на селските райони и директни плащания нанесе вреда на целия земеделски сектор“, посочи Проданов. Той отчете ситуацията в земеделието заради сушата, тежката пазарна обстановка и неизпълнението на споразумението, подписано след протестите от началото на тази година като критична. 



Днес от НАЗ посочиха още, че все още нямат отговор на декларацията си и затова ще поискат среща със служебния министър-председател Димитър Главчев, на която да присъства и министърът на земеделието Георги Тахов. В рамките на днешния ден те ще поискат в актуализацията на бюджета да залегне и сумата за изплащане на втория транш за украинската помощ. За целта ще изпратят писмо до Комисията по земеделие в НС, до председателя на НС и до МС. Илия Проданов заяви и готовността да защитават позициите си с всички средства, дори и това да означава отново протести и блокиране на цялата страна.

От бранша ще поискат и изслушване в Комисията по земеделие по всички теми, посочени в декларацията им – темата за напояване например, която е ключова в момента. Като огромен проблем Проданов посочи и неправомерно спрените субсидии и компенсаторни плащания по екоинтервенциите, за които всеки производител е направил вече своите инвестиции. 

Георги Милев, председател на Бургаския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ, посочи, че в споразумението е посочено, че през септември месец трябва да получат парите по втория транш за украинската помощ. Първият е бил грубо около 300 млн. лв., което означава, че вероятно и вторият трябва да е толкова, като той е за абсолютно всички браншове. „Ако споразумението не се изпълни, ние продължаваме по същия начин – протест задължително със затваряне на цяла България и този път ще бъде по-сериозно, защото ще се чувстваме излъгани“, допълни Милев.
Ние не получихме приходите си заради климатичните условия, заради цените на международните пазари, неща, с които през последните няколко години се борим. И когато не получим и финансирането от държавата, което е разписано в споразумението, това вече става сериозен проблем. На природата не можем да се сърдим, но когато държавата е поела ангажимент и не си го изпълни, там можем да противодействаме“, категоричен е Илия Проданов. Той настоя държавата да направи всичко по силите си, за да запази семейните стопанства, защото те страдат най-много. Проданов даде пример с това, че само за последния месец са били продадени 26 стопанства на един и същи човек, което ще доведе до масово окрупняване на земеделието в България. 

Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, заяви, че това е повратната точка, в която политиците и хората, които управляват Министерството на земеделието, трябва да си дадат сметка, че секторът няма да толерира повече това безхаберие към земеделието. „Аз съм второ поколение земеделец, обучавам и подготвям трето поколение земеделец и циничното в тази ситуация е да се окаже, че аз нямам какво да предам на децата си, защото едни хора в костюми унищожават един цял сектор“, допълни Жекова. Тя посочи, че целият сектор е изключително обединен и изразените в днешната пресконференция позиции не са само на НАЗ, но и на зеленчукопроизводителите, овощарите, животновъдите. „Така че, уважаеми политици, които сте избрани , за да браните хората, които ви гласуват заплатите, стегнете се и поработете, защото е нетърпимо, долу наистина е нетърпимо“, заяви Жекова. 

Дали от НАЗ ще поискат оставката и на министъра на земеделието зависи от позицията, която той ще заеме на предстоящата среща с него и министър-председателя.