Зачестяват измамите с предложения за работа в Швеция и Канада

За зачестили измами с предложения за работа в Кралство Швеция и в Канада предупреждават от посолствата на България в двете държави, информират от Министерството на труда и социалната политика

Зачестяват измамите с предложения за работа в Швеция и Канада
МТСП

Дипломатическата ни мисия в Стокхолм е информирала  Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в строителството и за бране на горски плодове срещу нереалистично високи възнаграждения. В действителност обаче те са принуждавани да работят при крайно тежки условия на живот с много ниско или дори без заплащане.



Измамите с предложенията за работа в Канада са свързани с публикуване на съобщения в социалните мрежи за осигуряване на заетост срещу такси за извършване на различни административни услуги за достъп до пазара на труда в страната. От българското посолство в Отава отбелязват, че част от измамата е и предоставяне на фалшиви документи, приличащи на издадени от канадска институция. Така търсещите работа се подвеждат, че процедурата е в ход и продължават да превеждат пари за други такси, без да се стигне до заминаване за Канада. Канадските власти напомнят, че местните работодатели, които желаят да наемат чуждестранни работници, провеждат интервюта с тях без да събират предварително никакви такси. Разрешение за наемането им се издава под формата на административен акт.

МТСП напомня, че при осигуряване на заетост в чужбина не следва да се заплащат такси и искането на такива е сигурен знак за измама. Друг сигнал за измама е настояването комуникацията с потенциалните работодатели да се извършва само онлайн или извън офиса.

Българските компетентни институции нямат правомощия за действие в приемащата държава. В случай на заминаване чрез познати или с договор директно с местен работодател те могат единствено да информират контролните органи в страната, в която се полага трудът, и да потърсят съдействие за извършване на проверка. За целта е необходимо в сигналите да има достатъчно данни за идентифициране на работодателя и мястото на работа.

В най-пълна степен правата на заминаващите за работа в чужбина могат да бъдат гарантирани, ако те търсят заетост чрез регистрирани фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа, или чрез командироване в рамките на предоставяне на услуги от фирма с идентична дейност в България. Във всеки от тези случаи на хората трябва да бъдат предоставени документи, в които писмено са уговорени условията им на труд и пребиваване.