Д-р Артюн Еринозов: Всяка година средната възраст на водните спасители се увеличава

Обучените водни спасители са достатъчно на брой в национален мащаб, но професията остава извън предпочитанията на младите хора

Д-р Артюн Еринозов: Всяка година средната възраст на водните спасители се увеличава

В Световния ден за предотвратяване на удавянията председателят на ОС на БЧК Добрич – д-р Артюн Еринозов изрази притесненията си по отношение на отлива на млади кадри от длъжността воден спасител. Всяка година в страната квалификация за спасяване в море и басейни получават около 750 души, които са напълно достатъчни, за да удовлетворят нуждата през летния туристически сезон. Младите хора обаче предпочитат да работят като бармани и сервитьори например, тъй като там от една страна заплащането е по-добро, от друга не се носи отговорност за живота и здравето на летовниците, смята д-р Еринозов. 
Причината плажове в област Добрич да останат без охрана, според д-р Еринозов, се крие в недостатъчното финансиране от страна на държавата. Необходимо е да се предвидят средства не само за фонд работна заплата, но и за оборудване, екипировка, настаняван и изхранване на водните спасители. 
Хроничният недостиг на водни спасители ще продължи и ако не се промени отношението към спасителите, счита д-р Еринозов. По думите му, не се наблюдава при всички, но има концесионери и наематели на плажове, които натоварват спасителите със задължения, извън тяхната професионална характеристика и отговорности. „Един млад човек би предпочел да работи нещо друго, вместо да е на пост по десет часа на ден и ако се случи инцидент, да има опасност да носи и съдебна отговорност“, посочи д-р Еринозов.
Статистиката на Воднопасителната дирекция към Националния секретариат на БЧК сочи, че удавянията намаляват като брой. През 2023 г. те са били 109 за всички водоеми в национален мащаб, което е два пъти по-малко в сравнение с 2022 г. 54 от тях са в Черно море, а 55 в други водоеми. Спасените са 5753-ма човека.