Закриването на „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ“ тази вечер ще е на сцената на пл. „Свобода“ от 19.30 ч.

На заключителния концерт, на сцената на пл. „Свобода“ ще излязат Представителна Фолклорна Танцова Студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов; Ансамбъл „Мбенингома – Комори“ от Коморски острови и Балет „Фолкорико дел Норте“ от Мексико

Закриването на „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ“ тази вечер  ще е на сцената на пл. „Свобода“ от 19.30 ч.

Представителна Фолклорна Танцова Студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов е създадена през 1989 г. с цел издирване, съхраняване, популяризиране, сценично претворяване, обучение и развитие на българския фолклор, подготовка на кадри за Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. В студията ежегодно се обучават около 200 деца на възраст от 6 до 25 години от пет етноса - българи, турци, роми, украинци и руснаци.



Главен художествен ръководител и основател на студията е Стоян Господинов, помощник ръководител Данаила Петрова, ръководител на оркестъра Николай Иванов. В репертоара на студията влизат 25 постановки от всички етнографски области на България, но преобладават танците от обичайно - обредния цикъл на Добруджа. Завоювали са два пъти купата на Двореца на културата и спорта Варна от Коледно надиграване. Три пъти са притежатели на купата от Европейския музикално-танцов фестивал в град Бьозел-Германия. Удостоени са със званието Представителна фолклорна танцова  студия от Националните прегледи на ЦИОФФ за България. С огромен успех  гастролира в Германия, Испания, Унгария, Македония, Сърбия, Финландия, Русия, Румъния, Швейцария, Италия, Холандия, Турция, Франция, Украйна, Белгия, Англия, Португалия и др. Досега студията е изнесла около хиляда концерта.

Ансамбъл „Мбенингома – Комори“ с ръководител Бусри Бен Саид Ахмед е основан от него през 2011 г. в град Мбени. Целта на културните дейци, участващи в този проект е запазване на коморските традиционни нематериални изкуства. Придобивайки значимост, дейността им се разширява с организирането на артистични срещи, фестивали, конкурси, регионални и национални музикални форуми. Членовете на състава са от различни области на Коморските острови и изпълненията им представят различни културни влияния от Африка, Азия и Близкия изток. Този културен микс е показателен, че песните и танците обединяват хората и е основа за културен обмен. Участвали са в редица международни фестивали и конкурси, като печелят награди и завладяват публиката с екзотика и автентичност.

Коморските острови са разположени в Индийския океан между Мадагаскар и бреговете на Мозамбик. Образуват архипелаг, който се състои от четири основни острова: Гранд Комор, Мохели, Анжуан и Майот. Името на страната произлиза от арабската дума „ал-камар“, означаващо „Луна“. През 1886 г. островите са колонизирани от Франция. През 1958 г. островите получават статут на френска отвъдморска територия. През 1968 г. получават вътрешно самоуправление. На 6 юли 1975 г. Коморите са обявени за независима държава. Богати на културно разнообразие, Коморските острови имат уникално минало, което е оформило настоящето им. До 10 век арабски и персийски търговци са установили присъствие на Коморските острови, донасяйки исляма на островите. Това влияние се отразява в културата, езика и архитектурата на коморския народ. Град Морони е столицата и най - големият град на наричаните още „Ванилови острови“ поради значителното производство на висококачествена ванилия, която е основен експортен продукт. Островите са известни и с производството на карамфил и други подправки. Коморската култура е смесица от африкански, арабски и френски влияния, а зашеметяващите плажове, коралови рифове и разнообразен морски живот имат неизползван туристически потенциал. Те са федерална република с президент като държавен глава, а президентството се редува между островите, за да насърчи демократичното единство.

Балет „Фолкорико дел Норте“ е основан от Една Делгадо Карило и Жилберто Родригес през 2001 г. с цел разпространяване на мексиканския фолклор и съхраняване на националната идентичност. Съставът е участвал в престижни национални и международни фестивали. Състои се от 10 танцови двойки, на възраст  16-24 години  и шестима музиканти. Групата е официален делегат на Националната асоциация на учителите за Популярни мексикански танц, представляващ щата Чиуауа. Те пристигат от град Сиудад Хуарес, по-известен като просто Хуарес - град в мексиканския щат Чиуауа - голям индустриален център. Мексико е етнически разнообразна страна, като културната идентичност на коренните жители индианци е запазена и до днес. Различните културни влияния се отразяват и в традиционните им песни и танци, които съставът се стреми да пази живи и представя по света това културно богатство.