Климатека: Изминалата гореща вълна беше с до 3 °C по-топла поради човешкото влияние

В България изминалият месец юни беше най-топлият от 1930 г. насам

Климатека: Изминалата гореща вълна беше с до 3 °C по-топла поради човешкото влияние

Проучване, публикувано тази седмица установи, че горещата вълна, която премина през Югоизточна Европа и България е била по-интензивна в следствие на предизвиканото от човека изменение на климата, информира Климатека. Необичайно горещото време застраши човешкото здраве и стана причина за множество пожари.



Екстремното явление не беше единственото за тази година – гореща вълна имаше и през месец юни, който беше рекордно топъл за нашата страна от поне 1930 г. насам, както и в света за последните 144 години. На 21 юли беше отчетен най-топлият ден в световен мащаб от началото на метеорологичните измервания и само ден след това, на 22 юли, рекордът беше подобрен, като средната температура на Земята беше 17,15 °C. При затопляне на Земята с 3 °C броят на смъртните случаи от топлинен стрес ще се утрои в сравнение с 1,5 °C.

Известно е, че екстремните метеорологични явления нарастват в резултат на климатичните промени, както и че горещите вълни ще се случват по-често и ще са все по-интензивни и продължителни. 

По рано този месец Югоизточна Европа преживя продължителна гореща вълна, като нейният пик беше между 17 и 19 юли. Температурите на Балканския полуостров бяха с до 7 °C по-високи от обичайното и почти нямаше валежи в този период. Горещата вълна беше с до 3 °C по-топла поради човешкото влияние. Това са водещите изводи, направени от атрибутивно проучване, публикувано на 25 юли в научната платформа ClimaMeter, която цели да определи човешката роля за отделни екстремни явления. Анализът е направен като са разгледани подобни метеорологични явления за района и са сравнени явленията през 21 век (2001 – 2023 г.), с такива, които са се случили в края на 20 век (1979 – 2001).

Един от важните изводи на проучването е, че такъв тип горещи вълни вече все по-често ще се случват и през юни, като преди това тяхната поява е била сравнително рядка. Друг важен извод е, че явлението не е нетипично, но причинените от човека климатични промени са изиграли ключова роля за по-високите температури, докато ролята на естествените климатични колебания е била минимална.

Горещата вълна над Източното Средиземноморие през юни, която засегна и България, също е била с 1,5 °C по-топла заради предизвиканото от човека изменение на климата, според друг анализ на научната организация ClimaMeter, публикуван на 18 юли 2024 г. Те са изследвали горещата вълна, която се случи между 11 и 14 юни т.г. и са я сравнили с други горещи вълни, наблюдавани преди това в тази част на света. 

В България изминалият месец юни беше най-топлият от поне 1930 г. насам, като беше надминат предишният рекорд от юни 2012 г. Досега най-горещото лято в България е било през 2012 г., последвано от 2007, 2023 и 2017 г. У нас горещата вълна започна след 5 юли, като най-топло беше на 17 и 18 юли, когато Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде код “червено” за много опасно време. 

Горещите вълни са най-опасното екстремно явление, което значително обостря здравословното състояние на хората и най - вече на представителите на уязвимите групи като безработни, бедни и др. Оценката сочи също, че България ще бъде засегната от горещи вълни все по-често и силно.

Причинените от човека климатични промени са основната причина за увеличението на силата и честотата на горещите вълни в 80% от районите на Земята през последните десетилетия, според последния доклад на IPCC. Според панела, в Европа се наблюдава тенденция на увеличение на топлинния стрес от 1973 г. насам, като той ще продължи да нараства в бъдеще при всички сценарии за климата, особено в южните райони на континента. Това ще доведе до редица последствия, в това число здравни, икономически, социални и за околната среда, се казва още в статията на Николай Петков в Климатека.