На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На всеки 30 секунди, някъде по света, един човек умира от заболяване, свързано с хепатит. Затова и тазгодишното мото на Световната здравна организация (СЗО) е: „Време е за действие“. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г. За целта е необходимо да ускорим усилията за ефективна превенция, диагностика и лечение, за да подобрим здравните показатели на населението и да спасим много животи.



Има пет основни щама на вируса на хепатит – А, Б, Ц, Д и Е. Глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит Б, Ц и Д. В тази връзка СЗО информира, че по света 1,3 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит Б и хепатит Ц инфекции и има 2,2 милиона нови инфекции годишно. Децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит Б при раждане, представляват едва 45 %.

В България задължителна имунизация срещу хепатит Б при новородени е въведена през 1992 г., благодарение на което се отчита съществен спад на заболелите деца и млади хора от хронична хепатит Б инфекция у нас.

С промяна в Наредба № 8 от 3 ноември 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията Министерството на здравеопазването осигури широк достъп до изследване за хепатит Б и Ц за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит Ц по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит Ц от майка на дете.

През настоящата година Министерството на здравеопазването провежда ероепидемиологично проучване за разпространение на хепатит Б и Ц вируси и определяне на постваксинационен имунитет при рискови групи в цялата страна. Проучването се изпълнява съвместно с Националния център по заразни и паразитни болести, с участието на регионалните здравни инспекции (РЗИ) и в изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България 2021-2025 г. То е насочено към медицинския персонал – лекари, лекари по дентална медицина и медицински специалисти по здравни грижи (фелдшери, акушерки, медицински сестри, лаборанти и зъботехници), и се осъществява по график в периода от 1 юни до 31 октомври 2024 г. Предвидено е да се извърши изследване на 2065 серумни проби на лица, заявили желание за участие.

От 29 юли до 2 август 2024 г. РЗИ ще провеждат безплатни изследвания за хепатити Б и С за всеки желаещ.