Август започва със слънце и жега, през уикенда – дъжд и гръмотевици

От НИМХ прогнозират слънчево и горещо време с температури до и 39° в началото на август и краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици

Август започва със слънце и жега, през уикенда – дъжд и гръмотевици
НИМХ

Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток - югоизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°. Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата на НИМХ.



В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от югоизток, по най-високите части до умерен от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 26°, на 2000 метра - около 18°.

По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър, който преди обяд ще е предимно от североизток, а след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 29° и 31°. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В петък ще бъде слънчево с купеста облачност след обяд над планините в Западна България. Вятърът ще бъде слаб, от изток-югоизток, нощем в много райони ще стихва. Температурите ще се повишават и в петък максималните ще бъдат между 34° и 39°, по Черноморието 28°-32°.

В събота над западната половина от страната, а в неделя и понеделник над Рило-Родопската област и Източна България, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, с повишена вероятност за локални интензивни явления. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и през почивните дни ще се усили. В събота в повечето райони температурите ще останат без съществена промяна, но от северозапад ще започнат да се понижават.

В неделя ще се понижат, главно в Западна и Източна България, а в Централна, особено в южните райони ще останат високи.

Във вторник и сряда ще преобладава слънчево време. В следобедните часове в отделни райони, главно в Източна България, ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми, с по-голяма вероятност във вторник. Вятърът ще бъде с източна компонента, слаб до умерен. Сутрин ще е прохладно, дневните температури в сряда ще са предимно между 31° и 36°.