Фонд за подпомагане лечението на деца бе създаден в Добрич

Решението е на общинските съветници, а инициативата за учредяването на фонда е на съветниците от групата на „Възраждане“ в местния парламент

Фонд за подпомагане лечението на деца бе създаден в Добрич

Целта е да бъдат подпомагани финансово родители/законни настойници на деца от Община град  Добрич, страдащи от редки заболявания и нуждаещи се от диагностика, лечение, рехабилитация, закупуване на медикаменти, специализирани храни и др., които не се покриват от НЗОК.



В последните години ставаме свидетели на все по-зачестяващи благотворителни кампании за събиране на средства за лечение, диагностика или закупуване на медикаменти за деца, боледуващи от редки заболявания, посочиха в мотивите си за създаването на фонда общинските съветници от групата на „Възраждане“ в Добрич. Известните на науката редки заболявания са над 7000 на брой и за съжаление 50% от пациентите са деца. Лечението на повечето от тези заболявания не се заплаща от НЗОК, като само за около 5% от тях има одобрено лечение. В България  болните от подобни заболявания са около 350 000, в това число и жители на Община град Добрич. Родителите на такива деца често са принудени да търсят алтернативно скъпоструващо лечение, рехабилитация или диагностика в чужбина, посочи още вносителят на предложението за създаването на фонда, Георги Джендов, от „Възраждане“. 

С решението се създава временна комисия, която да изработи и предложи на Общинския съвет  правилник за работата и устройството на фонда.

Заложената в докладната сума от 50 000 лева ще бъде включена в бюджета за следващата година.