От 1 до 7 август отбелязваме Световната седмица на кърменето

Мотото на инициативата тази година е Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“

От 1 до 7 август отбелязваме Световната седмица на кърменето

За 32-ри път глобалната инициатива за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето става повод въпросите на кърменето да привличат общественото внимание в страни по целия свят. Световната седмица на кърменето се провежда всяка година през първата седмица на август с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и Министерствата на здравеопазването в различни страни и партньори от гражданското общество. 



Тазгодишната тема на световната кампания е: „Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“.
Кърменето със своите здравни, психологически и икономически предимства може да бъде фактор за преодоляване на неравенствата и е от съществено значение всички да имат достъп до подходящи и съвременни услуги и особено уязвимите майки, които може да се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Основни послания на кампанията са:
-  Липсата на подкрепа за кърмене през критичната първа седмица се отразява отрицателно върху цялостните намерения за кърмене и неговото разпространение.
- Нерегламентираното даряване на млека за кърмачета, съчетано с липсата на достъп до чиста и безопасна вода по време на извънредни ситуации, излага кърмачетата и малките деца на по-висок риск от недохранване и смърт;
- Кърменето може да е фактор за изравняване на старта в нашето общество и трябва да се положат усилия, за да се гарантира, че всеки има достъп до подкрепа и възможности за кърмене;
-  Инвестициите в кърменето за преодоляване на тези неравенства са жизненоважни и могат да помогнат за намаляване на социалната неравнопоставеност;
- Защитата, подкрепата и насърчаването на кърменето са насочени към преодоляване на неравенствата, които възпрепятстват устойчивото развитие.

Изключителното кърмене в продължение на 6 месеца има много ползи за бебето и майката. Основната сред тях е защитата срещу стомашно-чревни инфекции, която се наблюдава не само в развиващите се, но и в индустриализираните страни. Ранното започване на кърмене, в рамките на 1 час след раждането, предпазва новороденото от придобиване на инфекции и намалява новородената смъртност. Рискът от смъртност поради диария и други инфекции може да се увеличи при кърмачета, които са или частично кърмени, или изобщо не са кърмени. Кърмата е важен източник на енергия и хранителни вещества при деца на възраст 6–23 месеца. Тя може да осигури половината или повече от енергийните нужди на детето на възраст между 6 и 12 месеца и една трета от енергийните нужди на детето на възраст между 12 и 24 месеца.

Кърмата е и съществен източник на енергия и хранителни вещества по време на заболяване и намалява смъртността сред децата, които са недохранени. Децата и юношите, които са били кърмени като бебета, са по-малко склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване. 

За майката също има немалко здравни ползи от кърменето, като намаляване на рисковете за развитието на определени заболявания. Кърменето е превенция за рак на гърдата и на яйчниците, диабет тип 2, остеопороза, сърдечносъдови заболявания. Продължителността на периода на кърмене увеличава превантивния ефект. 

Националният център по обществено здраве и анализи е една от основните институции в България, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето.