Ще се оптимизира училищната мрежа в Добрич

Конкретните критерии по които това ще се случва, са изведени вчера в трета среща на специализирана комисия

Ще се оптимизира училищната мрежа в Добрич

В дебатите на 3-ти, 8-ми и 15-ти февруари участваха широк кръг от специалисти – бивши шефове на Регионалния инспекторат по образование (РИО), общински експерти, общественици, ангажирани по темата. Председател на комисията е зам.-кметът Камелия Койчева.




Дискусиите са се състояли около следните факти: брой деца в общинските училища за последните 12 години, средства разпределени по формула за делегирани от държавата дейности, средни брутни работни заплати, резултати от национално външно оценяване и др., се посочва в анализ от заседанията.


 

В крайна сметка членовете на комисията са се обединили около необходимостта от преструктурирането на училищната мрежа. Те излизат с пет конкретни критерия за оптимизирането й: брой ученици; географското разположение на училището; състояние на сграден фонд и учебна материално-техническа база; качество на учебния процес и квалификация на учителите; участие на училището в Проекти и програми и осмисляне свободното време на възпитаниците му.


Взето е решение и да се уведоми РИО с препоръка за оптимизация на държавните училища на територията на Добрич. Тепърва предстои широк обществен дебат по темата, съобщават от общината.