Антитерористично учение по залавяне на масов убиец проведоха днес от ОД МВР Добрич

Регионалното учение се изпълнява във връзка с утвърден план на главния секретар на Министерството на вътрешните работи

Антитерористично учение по залавяне на масов убиец проведоха днес от ОД МВР Добрич

Служители на ОД на МВР Добрич, РД ПБЗН Добрич, Дирекция „Национална система 112“ МВР, ЦСМП, БЧК днес участваха в учение за противодействие и обезвреждане на масов убиец.



Според предварителния сценарий двама въоръжени влязоха в сградата на ПГТС „М. В. Ломоносов“, след което произведоха масова стрелба по хората вътре. След подаден сигнал до тел. 112 на местопроизшествието пристигнаха полицейски екипи, линейки и пожарен автомобил. Служителите на 1 РУ Добрич неутрализираха един от нападателите.

Следващи на място се включиха от Сектора за специални тактически действия, които поеха нещата под свой контрол и неутрализираха и втория нападател. Специализираните екипи извършиха претърсване на сградата, изведоха от нея хората, някои от които ранени и обезвредиха нападателите.


Целта на учението за неутрализиране на особено опасната престъпна дейност е да се провери готовността и средствата, с които разполагаме при реакция при високорискови операции в обществени сгради“, посочи директорът на ОД на МВР Добрич старши комисар Красен Торимацов. Учението е планирано вследствие на подробен анализ на подобни ситуации в света, като целта е да се вземат превантивни мерки и служителите на МВР да са подготвени за тях. 

Служители на РД ПБЗН извършиха сложна евакуация на потърсили спасение на покрива на сградата граждани. „С помощта на автомеханична стълба извършихме евакуация от покрива на училището, като колегите от пожарната бяха обезопасени от специалния отряд, за да не пострадат, тъй като няма сигурност, че тези двама души на покрива не са част от терористите“, заяви началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” към РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Тихомир Катранджиев.

Антитерористичното учение предстои да бъде подробно анализирано, а резултатите докладвани на главния секретар на МВР, посочи старши комисар Торимацов. При установени дефицити или негативни практики, те ще бъдат отстранени. Подобни учения ще бъдат извършени във всички областни дирекции на МВР в страната. По думите на старши комисар Красен Торимацов днес всички са действали професионално и са били подготвени за подобна ситуация.