Продължават проверките на НАП по Черноморието, данъчните отчитат повишена фискална дисциплина

Контролната кампания на НАП продължава и през септември, до момента няма запечатани търговски обекти

Продължават проверките на НАП по Черноморието, данъчните отчитат повишена фискална дисциплина

Над 1 800 проверки са извършени от началото на кампанията за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по Българското Черноморие, обявиха от НАП. Съставени повече от 350 акта за различни нарушения. Близо 100 от тях – за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност, са платени в 14-дневен срок. 



Данъчните отчитат подобрена фискална дисциплина и повишаване на оборотите вследствие на контролните действия. Разликите в касовите наличности и неиздаване на фискален бон остават най-честите нарушения. Те се наблюдават при всяка 14-а проверка.

В същото време драстичните нарушения на данъчно-осигурителното законодателство са единични – до момента само малки обекти по крайбрежието са установени да извършват дейност без фискално устройство. Няма запечатани търговски обекти. Не са установени и случаи на сезонни работници, назначени без договори.

От приходната агенция напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Промяната в Закона за ДДС цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Контролната кампания на Националната агенция за приходите ще продължи и през септември, включително и чрез съвместни проверки с различни държавни институции.