Лятна АНТИСПИН кампания стартира сред младите хора по морето

Инициативата ще се проведе от 5 до 8 август в черноморските общини на област Добрич и е част от Националната АНТИСПИН кампания под мотото „Безопасна ваканция“

Лятна АНТИСПИН кампания стартира сред младите хора по морето

От 5.08. до 12.08.2024 г. ще се проведе четвъртият етап от Националната АНТИСПИН кампания под мотото „БЕЗОПАСНА ВАКАНЦИЯ“. По време на кампанията РЗИ - Добрич ще проведе информационна кампания сред младите хора, плажуващи на територията на черноморските общини в областта, по темите “СПИН” и “Рисково сексуално поведение”. Ще бъдат раздавани здравно-образователни материали и презервативи. 
 



Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, изпълнявана ежегодно в България от 1992 г., чиято основна цел е да привлече вниманието на широката общественост към проблема ХИВ/СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

През последните години здравни предизвикателства като COVID-19 и други глобални кризи, са забавили напредъка в борбата срещу ХИВ/СПИН, в условията на все по-оскъдни ресурси, поставяйки здравето на милиони хора в риск. Поради това увеличаването на обхвата на превенцията, изследването, лечението и грижите за хората, живеещи с ХИВ,  продължава да бъде едно от предизвикателствата за здравните системи в световен мащаб.

Основните пътища на предаване на инфекцията са: по полов път (при полов контакт с инфектиран партньор), кръвен път (при контакт с кръв на инфектиран – използване на общи игли, спринцовки, ножчета за бръснене и други режещи инструменти) и вертикален път (от майка на дете, инфекцията се предава от бременната жена на плода, в утробата, при раждане или при кърмене).

В Добричка област лятната АНТИСПИН кампания ще се проведе по следния график:

- 05.08.2024 г. – морски плажове в гр. Балчик;
- 06.08.2024 г. – ще бъде организиран изнесен мобилен кабинет за анонимно и безплатно изследване за ХИВ, хепатит В и С, както следва:
- от 09.00 ч. до 12.00.ч. в медицински пункт на морски плаж пред Национален детски комплекс, с. Кранево;
- от 13.00 до 16.00 ч. в медицински пункт на централен плаж КК Албена;
- 08.08.2024 г. – морски плаж в гр. Каварна;
- 09.08.2024 г. – морски плажове в община Шабла.

В рамките на кампанията ще бъде извършено безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на всички граждани, желаещи изследване за ХИВ в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване (КАБКИС), който се намира в сградата на РЗИ-Добрич, ет. 1, кабинет № 115. Работното време на кабинета е от 9.00 до 15.00 часа.