XXVII – то издание на Международния младежки музикален конкурс ,,НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ” ще се състои от 6 до 10 септември в Добрич

Председател на тазгодишното жури на конкурса ще е виолистът проф. Огнян Константинов

XXVII – то издание на Международния младежки музикален конкурс ,,НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ” ще се състои от 6 до 10 септември в Добрич

В началото на септември Добрич отново ще е сцена за изява на таланти в областта на класическата музика. XXVII – то издание на Международния младежки музикален конкурс ,,НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ” ще се проведе между 6-ти и 10-ти септември тази година при обявен Регламент и публикувани документи за участие, които може да се изтеглят от: https://www.dobrich.bg/bg/posts/view/3416. Крайният срок за приемане на заявките за участие в конкурса е 15.08.2024 г.



При солисти инструменталисти категориите са: пиано, цигулка, виола, виолончело, класическа китара. Няма промяна и в другите категории: клавирни дуа  - за едно пиано; камерна музика - камерни ансамбли  /от сонатно дуо до секстет включително/; акомпанимент; учител и ученик/ученици.

В рамките на конкурса се предвиждат и майсторски класове при членовете на журито, но при предварително заявено желание от страна на участника и при възможност от страна на преподавателя.

На тазгодишното издание жури ще бъдат: проф. Огнян Константинов /виола/ - Председател, акад. Милка Митева /пиано/, проф. Гинка Гичкова /цигулка/, проф. Анатоли Кръстев /виолончело/, д-р Милена Манева - Вълчева /класическа китара/. Вдъхновителят и „сърцето“ на конкурса е проф. Виктор Чучков - Почетен председател.

Конкурсната част ще се проведе в Огледална зала „Нели Божкова“, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“. Лауреатите на призови места ще получат Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Най-високата награда е „Гран при” за изключителни постижения. Тя включва диплом, плакет и парична премия.

Тази година има учредена и специална награда от сайта за изкуство и култура „Подиум“, която включва статуетка и парична премия за „Най-артистично изпълнение и ярко сценично присъствие“ по решение на журито.