Субсидии над 5 милиона лева получиха земеделските стопани, заявили Еко схемата за трайни насаждения

Средствата са за Кампания 2023 и са разпределени между 2 471 земеделски стопани

Субсидии над 5 милиона лева получиха земеделските стопани, заявили Еко схемата за трайни насаждения
ДФЗ

Държавен фонд „Земеделие“  преведе над 5 млн. лв. на 2 471 земеделски стопани, заявили Еко схемата за екологично поддържане на трайните насаждения (Еко–ТН) за Кампания 2023. Интервенцията е включена в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023–2027 и условията за допустимост могат да бъдат изпълнени чрез две  практики: 
   Практика 1 – Засяване и отглеждане в междуредията и по вътрешната граница на парцела с трайни насаждения една или смес от култури, посочени в приложение към Наредба 3 от 10.03.2023г. 
   Практика 2 - Поддържане на ивици, заети с естествена растителност по краищата на парцелите с трайни насаждения. 



Ставките, по които са изплатени субсидиите, са определени със заповед на министъра на земеделието и храните. За Практика 1 (междуредия) подпомагането е в размер на 224 лв. на ха, а за Практика 2 (ивици) субсидията е 119,69 лв. на хектар.

За да са допустими за подпомагане по Практика 1, земеделските стопани имат ангажимент да засяват и отглеждат в междуредията и по вътрешната граница на парцела с трайни насаждения една или смес от културите в Приложение 15 от Наредба 3 от 10.03.2023 г., където е приложен списък на допустимите култури за засяване и отглеждане в междуредията . 

При Практика 2 стопаните следва да поддържат ивици,  заети с естествена растителност в краищата на парцелите с трайни насаждения, като максималната ширина на ивицата е до 20 метра, а минималната ширина е 1 метър, върху които не се прилагат продукти за растителна защита. Подпомагането по Практика 2, се извършва за допустимата площ на установената ивица, след извършване на всички проверки.

Земеделските практики се прилагат за парцели с трайни насаждения с избрана схема Еко-ТН, като практиката, с която участва по еко схемата, е по избор на земеделския стопанин.