Подновиха археологическите проучвания край нос Калиакра

Разкопките са под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова, като до момента са изследвани 10 сектора от предградието и вътрешния град и са открити над 2800 артефакта

Подновиха археологическите проучвания край нос Калиакра

Изследователската дейност на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, на територията на нос Калиакра започва през 1989 год. Възстановяването на разкопките през тази година е закъсняло заради проблеми с финансирането, посочи доц. Бони Петрунова. „Министърът на културата от служебното правителство проявява огромна разбиране към тази сфера и успява да вникне в проблемите на опазването на културното наследство и затова направи и невъзможното, за да се ускори сесията за спечелването на средства“, заяви доц. Петрунова. По думите ѝ разкопките на Нос Калиакра винаги е в челната десетка и за това си има основание – богат град, средновековна столица, изключително място. Разбира се, има какво да се желае по отношение на инфраструктурата и надеждите са скоро това място да намери своя достоен собственик, който „да се грижи за Калиакра, както го е правил навремето деспот Добротица“. Решението дали този обект ще бъде предоставен на Община Каварна или на Историческия музей принадлежи на Министерството на културата.



Ако добре се грижим за паметниците си, ще има туристи. Ако има туристи, ще има пари на бариерата. Ако има пари на бариерата, те ще се връщат обратно към паметниците, към находките и към хората, които се грижат за тях. Вижте колко са простички нещата“, допълни доц. д-р Петрунова.

През миналата археологическа година с екипа ѝ са започнали работа по нов сектор, който е проучван преди години за кратко от друга археоложка – Ана Балканска. Екипът тази година е разделен на две с двама заместник-ръководители – Филип Петрунов и Елена Ендарова. Идеята е да се продължи в този сектор, в който излезе средновековният некропол с богатите гробове и в новия. Надеждите са да бъде открита църквата, на града, който е бил не само административен и икономически център на Добруджанското деспотство, но и сериозен религиозен център.  

Под другия сектор има много материали от Римската епоха – впечатляващ, богат и интересен град, чиито следи са под пластовете на средновековната Калиакра. Най-ценното от миналата година е, че екипът е направил пътеводител на Калиакра, който е с отворен край за попълване на нови паметници, които тепърва ще бъдат открити. Той е създаден, както за туристите, така и за научните работници. „Никога не съм си давала сметка нашите открития колко разширяват кръгозора на научните търсения“, сподели доц. д-р Бони Петрунова. Тя е поставила като задача на младите си колеги да напишат книжка за Калиакра, подходяща и за децата.