Обновяват енергийно сградата на читалището в Балчик

С изпълнението на проекта сградата на читалището ще достигне клас „А“ на енергийна ефективност

Обновяват енергийно сградата на читалището в Балчик

Сградата на  читалище "Паисий Хилендарски- 1870“ в Балчик ще бъде обновена енергийно по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Народно читалище "Паисий Хилендарски- 1870“ на Община Балчик“, информираха от Областния информационен център – Добрич. 



Проектът предвижда подобряване на енергийните и експлоатационни характеристики на сградата. Финансирането е размер на 1 355 999 лв., от които 1 003 278 лв. се предоставят от Механизма за възстановяване и устойчивост, 196 721 лв. национално финансиране и 156 000 лв. от Община Балчик.

Проектните дейности включват подмяна на външните прозорци и врати; топлоизолация на външни стени, под и покрив; подмяна на всички осветителни тела с LED; монтиране високоефективна термопомпена система тип „въздух-въздух“; и изграждане на фотоволтаична система за собствено потребление.

В резултат от изпълнението на проекта сградата на читалището ще достигне клас „А“ на енергийна ефективност; намаляване на разходите за енергопотребление; над 90% спестявания на първична енергия за обекта; произвеждане на електроенергия за собствено потребление; и по-благоприятна среда за работа и предоставяне на услуги за населението.

Срокът за изпълнение на заложените дейности е до края на юни 2026 г.