8 август - Международен ден на котките

В Египет са обожествявали котките, а през Средновековието са ги считали за съюзници на Сатаната

8 август - Международен ден на котките

Международният ден на котките има за цел да увеличи осведомеността по отношение на хуманното отношение към животните, осиновяването на бездомни животни и смисъла на виновното владеене на домашни любимци. Международният ден на котките е основан през 2002 година от Международния фонд за хуманно отношение към животните, с цел да се застъпи за  котките – едни от най-разпространените и антични домашни любимци.



Котките са едни от най-умните и едни от най-ранно опитомените за домашен любимец животни. Опитомяването им започва още преди 8000 години. В Египет котките били обожествявани. Древните египтяни са първите, които опитомяват котките, за да ги използват за борба с вредителите. През Средновековието Църквата е смятала котките за съюзници на Сатаната, но днес отново са приемани за добри приятели на човека.

Котките са едни от най-умните животни и възприемат човешките чувства и настроения. Спят между 12 и 14 часа на ден. 
Котките са толкова интегрирани в човешкия живот, че се възприемат като членове на семейството. 

Отглеждането на такъв четирикрак любимец влияе много благотворно на човешкия организъм. Котките намаляват стреса и подобряват дейността на мозъка. 

Ето и няколко любопитни неща за тези мъркащи създания:

Котките имат една доминираща лапичка. Женските котки обикновено са десничари, а мъжките – левичари. Котките не разпознават сладкия вкус. Въпреки начина, по който ги рисуват на картинките, котките не е добре да се хранят със сурова риба. Котките могат да манипулират хората, използвайки различни видове мяукане. Например, когато са гладни, имитират гласа на новородено. Котка на име Стъбс е била почетен кмет на Талкитна, Аляска, в продължение на 15 години. Друга котка е бил кандидат за кмет в Халапа, Мексико, през 2013 г. В Шотландия има паметник, посветен на котка на име Таузър, която е хванала близо 30 000 мишки през живота си.