Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг

Астрономическата обсерватория беше открита в каварненското село Камен бряг през август 2023 г.

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг
снимка: Община Каварна

Обсерваторията в с. Камен бряг беше отворена благодарение на българо-румънски проект, в който Историческият музей в гр. Каварна беше партньор. Там посетителите могат да наблюдават напълно безплатно звездното небе. Обсерваторията е разположена в центъра на населеното място, в двора на кметството, където светлинното замърсяване е най-малко и звездите се виждат най-добре.  



По думите на директора на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев обсерваторията се радва на изключително голям интерес. „Идеята беше тя да се ползва от хора, които имат познания в тази сфера и нямат възможност да си закупят такова оборудване, с предварителна заявка да идват и да го използват безвъзмездно“, посочи Георгиев. Оказва се обаче, че интересът от жителите и гостите на община Каварна е много голям. Пенко Георгиев даде пример с вечерите, в които се е провел фестивалът „Джаз на село“, когато обсерваторията е била посетена от по над 120 човека на вечер. Обичайно посетителите са около 50 човека, като те търпеливо изчакват реда си, за да влязат. Беседите вътре се изнасят от астроном от Варна и хората споделят, че тя е дори по-интересна от самото наблюдение. 

Според Пенко Георгиев обсерваторията в село Камен бряг предлага наистина уникални възможности за наблюдение на Луната и звездите, особено при подходящо време. 
Работното време на обсерваторията е всеки вторник и петък от 21.00 до 00.00 часа.