9 училища от Община Добричка са одобрени за създаване на STEM среда

Това са училищата в селата Победа, Стефаново, Божурово, Смолница, Карапелит, Ловчанци, Житница, Стожер и Хитово

9 училища от Община Добричка са одобрени за създаване на  STEM среда

Общата стойност на проекта за Обединено училище  "Добри Войников", с. Победа е  181 792  лв. и включва оборудване на два кабинета: по Природни науки, по Математика и Информатика и 3 високотехнологични, оборудвани и свързани класни стаи.



Очакваното финансиране за Об.У "Пейо К. Яворов", с. Стефаново е за   171 259 лв., а средствата ще бъдат използвани за изграждане на лаборатория за часовете по природни науки: човекът и природата, химия и опазване на околната среда, физика и астрономия, биология и здравно образование. Освен това ще бъде оборудван компютърен кабинет с най-съвременна компютърна техника за часовете по математика и  компютърно моделиране и информационни технологии. Ще бъдат оборудвани  и три високотеехнологични класни стаи  

За изграждането на СТЕМ центъра в ОУ “Васил Левски“ с. Божурово ще бъдат обособени две  класни стаи и прилежащ коридор към тях. Учебните  предмети, към които ще е насочена дейността на СТЕМ  центъра са  Човекът и природата, Физика, Химия, Биология, Математика, Компютърно моделиране, Технологии и предприемачество и Безопасност на движението, а безвъзмездната финансова помощ е на стойност 179 193  лв.

Направлението, по което ще работи ОУ“Неофит Рилски“, Ловчанци  е Математика и Информатика, а стойността е 60 592 .лв.

Училищният проект- "Концепция за училищна STEM среда“  в Основно училище "Стефан Караджа", с. Житница  е на стойност 181 785лв.

ОУ "Климент Охридски", с. Смолница очаква финансиране на стойност  181 542  лв.  Ще бъдат оборудвани три високотехнологични класни стаи, а  СТЕМ  центърът ще  обхваща направленията Математика и информатика и Природни науки.

СТЕМ центърът в ОУ Стожер . ще бъде обособен на втори етаж с четири стаи и коридор, а  направленията са Роботика и Кибер-физични системи, Математика и Информатика, Природни науки. Предстои да  бъдат оформени Център за млади изследователи (начален етап) и Учебна работилница (Maker Space), Класна стая за креативни дигитални създатели  и  Изследователска лаборатория.

В училището  в с.Хитово  залагат на два кабинета, като единият е т.н. високотехнологична класна стая, а направленията са Природни науки, Математика и Информатика, както за учениците от начален етап, така и учениците от прогимназиален етап.
В Средното училище „Никола  Вапцаров“, с.Карапелит ще бъдат изградени 2 СТЕМ кабинета с направления - Математика и Информатика и Природни науки, както и 5 високотехнологично оборудвани и свързани класни стаи.