В Каварна откриха изложбата „Музеят отива при хората”

В сградата на общинската администрация в Каварна са изложени част от находките от археологическите проучвания на нос Калиакра от 2023 година

В Каварна откриха изложбата „Музеят отива при хората”

Изложбата бе открита от ръководителя на разкопките и директор на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова. Кметът на Каварна Елена Балтаджиева изказа благодарност за усърдната работа на доц. Петрунова и нейния екип. А директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев отбеляза, че изложбата включва находки от археологическите проучвания на нос Калиакра от 2023год. Най-важните открития през годините на проучвания пък са изложени в залите на Историческия музей в Каварна.



Кметът на община Каварна получи картина по нейно желание - визуализацията на деспот Добротица. Елена Балтаджиева посочи, че същата картина  е видяла в НИМ, при доц. д-р Петрунова и с нейно разрешение е направена настоящата. Балтаджиева допълни,  че мястото на картината не бива да е в нейния дом, а в кабинета на кмета, тъй като деспот Добротица е бил успешен управник на първата морска столица в Добруджанско деспотство.

Доц. д-р Бони Петрунова представи на присъстващите интересни факти, отнасящи се до неговото деспотство.

Експозицията може да се разгледа до края на месец август.