9 август - Световен ден на любителите на книгата

„Дом, лишен от книги, прилича на тяло, лишено от душа.“ – казва Цицерон

9 август - Световен ден на любителите на книгата

На 9 август отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.



Книгите са нашият маршрут към непознати земи и вълнуващи емоции, към изчезнали и бъдещи светове, към древни знания и нови открития, към вечното знание на предците ни. Всяка прочетена книга оставя следа в живота и съзнанието ни, обогатява ни и развива ума и душата ни.

„Дом, лишен от книги, прилича на тяло, лишено от душа.“ – казва Цицерон.

Книгите започват своята история от записаното чрез издълбаване върху каменни плочи преди хиляди години. Първоначално тези писмени документи са били направени върху пергамент, който по-късно е бил подвързан крепко с дървена корица. Често дървеният похлупак е бил завиван в кожа, за да да се предотврати намокрянето на дървото.

В източните култури издълбаните дървени блокове са били употребявани с мастило за печатане на текстове върху плат още през 220 година сл. Хр.

В по-модерната ера опциите за щемпел правят книгите по-евтини. Печатарската преса е изобретена в Германия през 1436 година от Йоханес Гутенберг с първичното желание да отпечатва Библии. Печатарската преса, пишещата машина и компютърът оказват въздействие върху метода, по който книгите се основават, създават и продават.

В още по-голяма степен през последните години нараства броят на електронните устройства, които могат да се употребяват като места за четене. Компютри, таблети и мобилни телефони към този момент имат опцията за четене на книги, което прави доста по-лесно носенето на дребна библиотека, на която да се любува, без значение къде се намира човек.

Книгата и днес си остава един от най-полезните и предпочитани подаръци.