Село Дъбовик ще е домакин на ХІІІ -то издание на Събора на българите преселници от Северна Добруджа

До 15 август се приемат заявки за участие в събитието, което ще се проведе на 31 август, от 9,30 часа на откритата сцена в Дъбовик

Село Дъбовик ще е домакин на ХІІІ -то издание на Събора на българите преселници от Северна Добруджа

До 15 август се приемат заявки за участие в ХІІІ -то издание на Събора на българите преселници от Северна Добруджа, информираха от Община Генерал Тошево. Съборът ще се проведе на 31 август 2024 г., от 9.30 часа на откритата сцена в село Дъбовик.



Заявките за участие се приемат на  електронната поща chitaliste_gabe@abv.bg или адреса на читалището в Дъбовик. За участие в събора не се заплаща такса.

Събитието цели да съхрани и популяризира българското фолклорно наследство и в частност  на българите преселници от Северна Добруджа, родовата памет,  българското самосъзнание и приемственост между поколенията, да утвърди ролята на читалищата за развитие и съхраняване   на фолклорните традиции.

Участие в събора могат да вземат певци, инструменталисти, танцьори, фолклорни клубове, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен и обработен фолклор.

Съборът има конкурсен характер. Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури, в чийто състав влизат специалисти в областта на фолклорното изкуство.