Фондация ще финансира проект на читалището в с. Крушари

Проектът на Народно читалище „Йордан Драгнев - 1894“ е един от 13-те избрани за финансиране проекти от общо 40 участвали в конкурсната сесия неправителствени организации и читалища от цяла България.

Фондация  ще финансира проект на читалището в с. Крушари

Проектът, наречен Арт Клуб „Петият сезон”, е насочен към самотно живеещи стари хора и лица с увреждания от селото. Ако животът ни се олицетворява с четирите годишни времена, то Петият сезон е времето, което човек трябва да отдели само за себе си, за любимите си хобита, да пренареди ново лично пространство.



След приключване на трудовата си кариера, голямата част от възрастните хора се оказват в трайна изолация от обществения и социалния живот в селото. Разкъсват се връзки между поколенията, оредява социалната мрежа от активни контакти. Хората попадат в капана на социалната изолация, самотата и чувството, че са ненужни. А ресурсът и енергията, която носят старите хора заслужава уважение, споделяне и поощрение.

Друг проблем, който проектът ще се опита да преодолее, са последиците, наложени от Ковид –19. Ограничителните мерки задълбочиха социалната изолация, което доведе до непоправими щети върху психиката и поведението на възрастните хора, подчинявайки ежедневието им на страха от заразяване и доброволно налагане на самоизолация.

Да се възстановят разкъсаните лични връзки, да се създадат нови, да се преоткрие сладостта на забравените седенки, макар и в друг формат, са само част от ефектите, които се търсят за разрешаване на посочените проблеми. Не на последно място, проектът цели да постави акцент и върху менталното здраве на възрастните хора. Доказано е, че активния контакт с по-широк кръг от приятели могат да намалят риска от появата на деменция. Здравият социален живот намалява депресията, която може да се появи в резултат на изолацията. Процесите на отчуждаване са особено отчетливи в малките общности. Спряхме да умеем да общуваме, капсулирахме се, фрагментирахме се. Търсим спасение, но не знаем къде. А възрастните хора са най-уязвими и безпомощни в тази нова реалност. С организиране на артерапевтични дейности за възрастни и лица с увреждания от Крушари ще се търси възможност за преодоляване на социалната изолация чрез рисуване и практикуване на приложни техники.

В изпълнение на основните задачи на проекта в продължение на 4 месеца, веднъж седмично, ще се провеждат арт сесии с желаещите да се включат в новата клубна дейност.

Желанието си за включване в проекта пенсионерите и лицата с увреждания ще могат да заявят в местното читалище след 25-ти август.