Втора татарска къща откри екипът на доц. Бони Петрунова на Калиакра

Тя е в близост до татарската къща, в която през 2018 година беше открито малко глинено гърне с близо 1000 ценни находки- златни и сребърни монети, апликации, катарами и бижута

Втора татарска къща откри екипът на доц. Бони Петрунова на Калиакра

През тази година археолозите работят на два сектора на нос Калиакра. В средновековния Некропол те търсят тайнствена църква, която знаят, че се е намирала тук. Вместо цъква обаче разкриват втора татарска къща, която е в близост до откритата през 2018 г. с Татарската плячка в нея. Засега съкровище във втората няма, но пък археолозите са открили ценен камък с кръст.



Вторият сектор, на който работят археолозите се откриват и материали от по-ранните етапи на Калиакра, когато са я наричали Акре. Заместник ръководителят на разкопките д- р Филип Петрунов разказа, че това е богат квартал във вътрешния град, който е бил проучван през 70-те години на миналия век. Сега обаче там откриват интересни монети, които не се срещат почни никъде другаде освен на Калиакра. Досега са открити 7 такива, за които предполага, че са свързани с обособяването на военноморския флот на Добротица.

 

Разкопките продължават до края на август.