Потвърдена бе 20-годишна присъда за убийство в добричкото село Божурово

Апелативният съд във Варна потвърди наказание 20 години лишаване от свобода за умишлено убийство, извършено с особена жестокост в добричкото село Божурово. 35-годишният подсъдим е бил оправдан от Добричкия окръжен съд да е извършил деянието по особено мъчителен за жертвата начин

Потвърдена бе 20-годишна присъда за убийство в добричкото село Божурово

Биляй М. е бил осъден от първата инстанция да заплати на трима наследници на починалия – граждански ищци в процеса – по 100 хиляди лв. обезщетения за причинените неимуществени вреди. Подсъдимият обжалва съдебния акт. След като извърши въззивна проверка, Апелативният съд измени присъдата само в гражданско осъдителната й част като намали размера на компенсациите за двама от гражданските ищци – на 50 и 70 хиляди лв.



След продължителна почерпка с алкохол в ранните часове на 3 ноември 2012 г. в дома на пострадалия между него и подсъдимия възникнал конфликт. Биляй нанесъл на домакина си множество силни удари с бухалка и си тръгнал. Пред свидетели споделил, че е убил човек. Под чужда самоличност отпътувал за Германия. Там бил задържан през 2019 г. и предаден на българските власти. Извършената съдебно-медицинска експертиза сочи като причина за смъртта на Ерсан Б. черепно-мозъчна травма – резултат от нанесените удари.

Въззивната инстанция извърши допълнителен разпит на свидетели. Отхвърлена бе тезата на защитата за присъствие на трети човек на местопрестъплението. Формираната единна доказателствена верига установява с нужната категоричност, че именно подсъдимият е умъртвил пострадалия.

Апелативният съд не прие твърдението, че наказанието трябва да бъде намалено, защото производството излиза от "разумния срок". Още в деня на деянието разследващите са призовали подсъдимия на разпит. Той не се е явил и е бил обявен за общодържавно издирване. След като е установено местонахождението му в Германия, е изготвена Европейска заповед за арест и е проведено производство по предаването му на българските власти. Именно укриването на подсъдимия чрез ползване на чужди документи за самоличност и фактическата сложност на делото, а не бездействието на разследващите и съдебни органи са довели до продължителността на наказателното производство.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.