Преглед на печата

Водещите заглавия в печата в петъчния ден днес

Преглед на печата
в. „ТРУД" „9 млн. лева на година в бизнеса с кръв" Човек не трябва да боледува в България! Когато се срещне със сериозен здравословен проблем, вместо да му помогне, системата поставя пациента и близките му пред невероятни изпитания.
 
в. "168 ЧАСА" „Вдигат мораториума върху шистовия газ" Точно преди започването на преговори с Газпром" за доставката на синьо гориво, управляващите започват промяна на мораториума върху шистовия газ.
 
в. "КАПИТАЛDAILY" "Последно преброяване за БТК" Срокът за подаване на оферти за покупката на телекома беше удължен до 27 февруари. Чакат се максимум три-четири кандидата
 
в. „СТАНДАРТ" „Бонуси за силикон" Здравната каса раздала милиони на приятелски болници Шефката на здравната каса Нели Нешева е раздавала солидни бонуси освен на себе си и на приятелски болници. Така 43 избрани здравни заведения са взели през 2011 г. около 50 млн. лева повече, отколкото им се полага. Това алармираха пред "Стандарт" шефове на клиники. Сред най-драстичните примери е център за пластична хирургия край Елин Пелин. Вместо планираните по бюджет 120 000 лв. лечебницата е получила цели 425 000 лв. Като мълва се носи, че в същия център със силиконови гърди са се обзавели няколко високопоставени служителки на здравната каса.
 
в. „СЕГА" „Всички разходи в семейния бюджет трайно се увеличават" Елена Иванова Най-голям е скокът при битовите сметки и храните Разходите по всички важни пера в семейния бюджет растат въпреки ниската инфлация. Това показва статистиката на Националния статистически институт (НСИ) за доходи, разходи и потребление на домакинствата, която е за последното тримесечие на 2011 г. За година харчовете на средностатистическия гражданин са се увеличили с 67.72 лв. (7.3%) и вече достигат 933.35 лв. Последните месеци на годината са рядък случай, когато доходите изпреварват по ръст разходите.
 
в. „ДУМА„ Фискалният резерв - под критичния минимум Фискалният резерв е значително под критичния минимум, като през миналата седмица той е бил около 3-3,3 млрд. лв., алармираха вчера икономисти от НДСВ. Правителството на ГЕРБ е в състояние на ликвидна криза, заяви икономистът Любомир Дацов. Социалисти питат за високите сметки за парно на столичани Социалистите ще поискат проверка за високите сметки на столичани за отопление, получени от началото на годината. "Топлофикация" вече е 100% общинско дружество и трябва да отговорим на питанията на столичани, обясни общинският съветник от БСП Жельо Бойчев.
 
в. „24 ЧАСА„ Жената на Кадафи иска пари по мейла „Аз съм Сафия Фаркаш, съпруга на либийския лидер Муамар Кадафи, който беше убит от лидерите неверници на опозицията в моята страна." Така започва писмо, получено на една от редакционните електронни пощи във в. „24 часа". По познатата схема за измами, известна като „нигерийска", уж съпругата на Кадафи обяснява, че в момента разполага с пари в тайни сметки, но не може да оперира с тях заради ембаргото от страна на Америка и Запада. Един болен от рак ще умре, за да може портиерът на здравната каса Портиерът на Столичната здравна каса цял ден реди пасианси на скъп компютър и не върши нищо друго, защото на входа на касата има машинка, която издава номерца на чакащите граждани. Сградата има и COT, което обезсмисля наличието на физическа охрана.
 
в. „ЗЕМЯ„ Забогатяхме с 0,5 на сто Повече от половината ни доходи отиват за храна, ток, парно и гориво 0,5 на сто е забогатял българинът през миналата година, показват последните данни на националната статистика. Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2011 г. се увеличава със 7,8% и достига 997 лв. спрямо същото тримесечие на 2010 г. Общият разход също се увеличава със 7,3%, като достига 933 лв. 54 на сто от доходите отиват за плащане на храна, енергия, горива, вода, обзавеждане. Над милион свободни работни места има в Германия В Германия има над един милион свободни работни места, сочи ново изследване в момент, когато безработицата във водещата европейска икономика е рекордно ниска, а работодателите се оплакват от недостиг на квалифицирани кадри. Според изследване на института на Федералната агенция по заетостта в момента има общо 1,13 млн. вакантни позиции.
 
в. „ПРЕСА„ Държавата остава без пари Почти 2 млрд. лв. похарчи кабинетът за 40 дни Държавата харчи парите от фискалния резерв с ударни темпове. С 800 млн. лв. се е стопил резервът на правителството в БНБ само за 10 дни. Това става ясно от интернет страницата на централната банка. Пир по време на потоп 9 умрели поради закъсняла Бърза помощ, 10 -от водното бедствие. В лъскав хотел фризирани дами и джентълмени с огромни пури ядоха благотворително гулаш. За щедростта им никой не разбра, но пък за виното с перла в чашата ще се говори с дни. А за десерт -захаросаният Св. Валентин.
 
в. „ПОЛИТИКА" „Първанов харчил по 14 бона на ден" Средно по 5 млн. лв. на година е бил бюджетът на държавния глава „Майчинството според заплатата за 2 години" Болничните зависят от осигурителния доход за 18 месеца назад Обезщетенията за майчинство ще се изчисляват на база на осигурителния доход за последните 24 месеца. Това предвиждат промени в наредба на Министерството на труда и социалната политика, които правителството одобри в сряда. Досега размерът на месечните обезщетения за младите майки зависеше от заплатата по трудов договор за последните 18 месеца. Промените влизат в сила със задна дата - от 1 януари т.г. Периодът, от който се изчисляват помощите при безработица, също се увеличава с шест месеца и става 2 години, решиха още министрите.
 
в. „ТЕЛЕГРАФ" „ЦВЕТАНОВ ПОДАДЕ РЪКА НА ТЕМИДА" Ръката ми винаги е била протегната за диалог с другите институции, включително и към съда. „БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА БЕЗ КОАЛИЦИЯ" Подобен mun съюзи са грабеж без политическа отговорност, заяви премиерът България се управлява без коалиция и ще се управлява без коалиция! Това отсече вчера премиерът Бойко Борисов.