28 социални услуги са включени в националната карта

Министерски съвет прие и обнародва Национална карта на социалните услуги

28 социални услуги са включени в националната карта

С новата Национална карта се създава множество от социални услуги, до които да има достъп всеки, който се нуждае от подкрепа



В документа са посочени както всички видове услуги, така и общия максимален брой потребители на дадена услуга в страната. В Национална карта на социалните и интегрираните здравно-социални услуги заложените и приети дейности се финансират изцяло или частично от държавния бюджет.

В края на 2023 г. Областна администрация в изпълнение на ангажиментите си, свика и проведе заседания с участието на представители на Регионална дирекция за социално подпомагане и общините на територията на областта за идентифициране на потребностите и определяне на нуждите на населението на територията на областта.

Сред услугите, които са включени в картата, но нито една от общините не предлага е осигуряване на подслон и защита в кризисна ситуация на бременни и майки с деца, както и на деца. Единствено в Добрич пък се предлага осигуряване на подслон на лица в кризисна ситуация и подслон за деца, пострадали от домашно насилие, както и деца – жертви на трафик. В общините Добрич и Тервел  има осигурен подслон за пълнолетни, пострадали от домашно насилие.