След месец изтича срокът за прием на проекти по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

За финансиране могат да кандидатстват семейни предприятия, творческите индустрии и занаятите

След месец изтича срокът за прием на проекти по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

На 16 септември 2024 г. изтича срокът за подаване на проектни предложения по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г., информират от Областен информационен център – Добрич. 



Към този момент са подадени 90 проектни предложения за над 11 млн. лв., като 8,3 млн. лв. са безвъзмездно финансиране.
Допустими кандидати са микро и малки предприятия, които са семейно предприятие или са в областта на творческите индустрии, или осъществяват дейност, включена в Списъка на занаятите към Закона за занаятите. Задължително е да са регистрирани преди 31.12.2021 г. като търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, уточняват от ОИЦ – Добрич.   

Размерът на безвъзмездната финансова помощ за проект е от 15 хил. лв. до 150 хил. лв. Процентът на съфинансиране е до 75% за семейните предприятия и за секторите от творческата индустрия, а  за занаятчиите е до 85%. Допустими са разходи за инвестиции, свързани с подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите: закупуване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, създаване на онлайн магазин и въвеждане на ИКТ системи за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Допустим разход е и ползването на консултантски услуги за подготовка на проекта.

Проектните предложения се подават само по електронен път, с Квалифициран електронен подпис, чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), където е публикуван пълният пакет документи по процедурата - https://eumis2020.government.bg

В помощ на предприятията, екипът на Областен информационен център – Добрич е подготвил кратка презентация по процедурата: https://s.shopeee.com/2oZx и е на разположение за предоставяне на допълнителна безплатна информация на място в офиса (в сградата на Община град Добрич, ет.1, с. 114), на тел. 058 602-758, електронна поща oic_dobrich@abv.bg и на страницата във Фейсбук.