Бенковски е домакин на десети юбилеен събор

Турнир по конни прескачания, народни борби и фолклорни ритми са акцентите в празника на селото

Бенковски е домакин на десети юбилеен събор

Едно от големите села в Община Добричка – Бенковски, е домакин на десети юбилеен събор. 



Арена на празничните прояви ще е стадиона на селото, а началото ще бъде поставено в 10.00 часа с конни прескачания. В тях ще вземат участие състезатели от цяла Добруджа, които ще покажат уменията си в три паркура – за начинаещи, за напреднали и майстори, и надскачане.

Фолклорната програма ще започне от 12.30 часа. Участие в нея ще вземат певчески и танцови състави от читалищата в селата Карапелит, Владимирово, Ст.Караджа, читалище „Мевляна“- Добрич, а  домакините от читалището в с.Бенковски ще представят турски автентичен фолклор.

В 14.00 часа  стартират народни борби. Тази година интересът към тях е много голям и се очаква да се включат борци от Разград, Шумен, Силистра, Сливен и всички състезатели на СК по борба „Добруджански юнак“ от Добрич.
Кметът на Община Добричка Соня Георгиева ще поднесе своите пожелания за здраве, успехи и благополучие към жителите на Бенковски. 

Тази година е десето издание на събора, чието начало е поставено през 2012 г. Заради пандемията от ковид три поредни години съборът не се провежда и е възобновен отново миналата 2023 г., пояснява кметът на селото Осман Осман.