Празникът на плодородието в Шабла ще е на Кръстовден

Жури с председател Ути Бъчваров ще отличи най-добрите производители и стопани

Празникът на плодородието в Шабла ще е на Кръстовден

За поредна година в Шабла ще се състои Празник на плодородието. Събитието ще се проведе на 14 септември – Кръстовден от 15:00 часа в Градския парк. 



С тази проява общинската администрация на Шабла цели приемственост в традицията да се показват даровете на природата и грижовността на стопаните. С решение на Общинския съвет на Шабла датата 14 септември е определена за ежегоден празник на общината. Денят се отбелязва като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера.

И тази година местни и гостуващи производители ще имат възможност да подредят свои щандове, а самодейните колективи да участват в културната програма на събитието. То е с конкурсен характер, а за придьорите са предвидени награди в различни категории - най-едри зеленчуци, най-добре аранжиран щанд, най-богат щанд, най-вкусни местни и национални ястия, най-характерен обреден хляб.

Специално жури под председателството на Ути Бъчваров ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.

В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути Бъчваров.

От община Шабла отправят покана за участие към всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони. Заявките за участие трябва да бъдат потвърдени до 5 септември 2024 г.

Празникът ще приключи с концерт на народния певец Здравко Мандаджиев.