Президентът отказа да подпише указ за назначаването на предложения от Горица Грънчарова - Кожарева състав на правителство

Президентът призова Народното събрание да попълни списъка с потенциални служебни премиери, за да може да изпълни конституционните си задължения по съставяне на служебно правителство

Президентът отказа да подпише указ за назначаването на предложения от Горица Грънчарова - Кожарева състав на правителство
https://m.president.bg/bg/index

Положените усилия за съставяне на служебно правителство не съответстват на най-същественото условие за успешното изпълнение на този мандат – да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако г-н Калин Стоянов запази поста си на министър на вътрешните работи. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 прие Горица Грънчарова–Кожарева.



В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи нея в качеството й на заместник-председател на Сметната палата за служебен премиер и й възложи да предложи състав на служебен кабинет, припомнят в сайта на президентството.

Румен Радев  предложи на Горица Грънчарова–Кожарева да посочи друг кандидат за поста на вътрешен министър до 15.00 часа в рамките на днешния ден. „Призовавам Ви в това време да помислите и да прецените дали за Вас Калин Стоянов е по-важен от това в България да има спокойствие и правителство и дали заради него Вие сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза“, допълни президентът.

След отказ на Горица Грънчарова–Кожарева държавният глава посочи, че няма как да подпише указ за назначаване на така предложеното му правителство и нейният ангажимент по съставянето на такова приключва.

Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство, каза още президентът Радев.