Синя суперлуна ще наблюдаваме тази вечер

В България най-добра видимост есетровата луна ще има в 21.26 часа

Синя суперлуна ще наблюдаваме тази вечер

Тази вечер ще сме свидетели на специално пълнолуние със Синя суперлуна. Често тя се нарича и Есетрова луна. 
Есетровата луна е кръстена на семейство есетрови риби в Северна Америка, които се срещат в Големите езера по това време на годината. 



Има два вида "Синя луна", но нито един от тях всъщност няма син цвят. 

Сезонната синя луна се отнася до третото пълнолуние в сезон, който има четири пълнолуния. Това е традиционното определение за Синя Луна и вида, който ще видим да изгрява на 19 август. Другият вид Синя луна се отнася до второто пълнолуние в един календарен месец и се възприема като месечна Синя луна. 

Сините луни от всеки тип се появяват веднъж на две до три години, според НАСА. Последните сезонни сини луни бяха през октомври 2020 г. и август 2021 г., а следващата сезонна синя луна ще изгрее през май 2027 г.

Терминът "Суперлуна" е измислен за първи път от астролога Ричард Ноле през 1979 г. като "или новолуние, или пълнолуние, което се случва, когато Луната е в рамките на 90% от най-близкия си подход до Земята" според НАСА. Пълните суперлуни са най-големите и най-ярките пълнолуния в годината, изглеждащи приблизително 30% по-ярки и 14% по-големи от обикновено.

В някои случаи Суперлуната може да изглежда огромна. Лунната илюзия е трик на възприятието, при който Луната изглежда много по-голяма близо до хоризонта, отколкото изглежда високо в небето.

Суперлуната ще изглежда пълна три дни според НАСА, до сряда сутринта, като "най-голяма" ще е по здрач.

В България пълнолунието ще достигне максимална осветеност тази вечер в 21.26 часа.