Работилница „Чеканка“ – в ателието на майстор Ирина Андреева се проведе в Балчик

В поредното издание на Лятна академия – Балчик децата се запознаха с уменията и таланта на майстор Ирина Андреева, която с чеканката привнесе в Етнографска къща – Балчик дух от отминали времена

Работилница „Чеканка“ – в ателието на майстор Ирина Андреева се проведе в Балчик

Чеканката идва от думата „чекам“, производно на думата „чукам“. Чеканването е вид художествена обработка на метали със специални щанци, в резултат, на което се получава зададения релеф върху метала.



Българинът вярва, че металът предпазва от зли очи и от уроки, осигурява плодородие и благосъстяние. Тези качества се пренасят и върху предметите, изработени от него. А хората, които упражняват трудния занаят, се радват на голяма почит и уважение.

Децата се върнаха назад във времето с разкази за израстването на хората от обикновени чираци до калфи, докато не се превърнат в истински майстори. Започваш от дете – ставаш чираче в някоя занаятчийница, като поотраснеш и понаучиш някои неща – ставаш калфа, а ако наистина те бива – се превръщаш в майстор.

Като спомен от Исторически музей – Балчик децата се прибраха вкъщи с красотите, които сами си изработиха с помощта на майстор Ирина.