Шабла ще е домакин на два етапа от Световната купа по кордови авиомодели

Състезанията в класовете F2B – акробатични модели и F2D – модели за въздушен бой, ще се проведат от 29 август до 1 септември т.г.

Шабла ще е домакин на  два етапа от Световната купа по кордови авиомодели

От 29 август до 1 септември Шабла ще бъде домакин на два етапа от надпреварата за Световната купа по кордови авиомодели в класовете  F2B – акробатични модели и F2D – модели за въздушен бой. Състезанията ще се проведат на Градския стадион в Шабла.



Организатори на проявата са „Клуб по моделизми и въздушни спортове - Асен Йорданов“- Шабла, Клуб по Авиомоделизъм - гр. Левски, БФА и Румънската федерация по въздушни спортове.

Първата купа в клас F2D е Мемориална - в памет на Станислав Кулачкин от Молдова (29-30 август).

Втората Световна купа (30 август - 1 септември) е в класовете F2B и F2D и носи името на Асен Йорданов (1896-1967) – първият български авиомоделист, авиоконструктор, летец, изобретател и творец, работил дълги години в Америка и написал редица авиационни учебници, по които са се обучавали американските летци. Негова снимка е поставена в залата на Славата на летище „Ла Гуардия“ в Ню Йорк.

Кметът на Шабла Мариян Жечев и председателят на Общинския съвет в Шабла д-р Йорданка Стоева ще открият състезанието на стадиона от 9:00 часа на 29 август. 

Състезателните стартове ще се провеждат всеки ден от 9:30 до 19:00 часа. Очакват се състезатели от България, Румъния, Молдова, Украйна, Естония, Италия и други страни. 

Спортен директор на мероприятието ще бъде Живко Янев – ст. експерт „Младежки дейности и спорт“ в Общинска администрация – Шабла.

Международните съдии ще бъдат:
1. Radu Zaharia – Румъния
2. Marta Sala – Испания
3. Vernon Hunt – Великобритания

Надпреварата в двата класа ще проведе в категориите мъже, жени и юноши. За участниците са осигурени купи, медали, фланелки и дипломи.