Община Добрич спечели проект по Национална програма „Подпомагане на общините за образователна десегрегация“

По проекта ще се осигурят учебни пособия и материали, необходими за качествено обучение на 193 деца и ученици

Община Добрич спечели проект по Национална програма „Подпомагане на общините за образователна десегрегация“

За втора поредна година Община Добрич е сред отличените за финансиране общини по Националната програма „Подпомагане на общините за образователна десегрегация“.



Проектното предложение „Равен достъп до качествено образование, устойчива образователна десегрегация и превенция на вторична сегрегация“ е одобрено със заповед на Министъра на образованието и науката от 14.08.2024 г. 

Проектът ще се  финансира от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, а реализацията ще се осъществи в партньорство с ДГ №12 „Щурче“, ДГ №17 „Първи юни“  и  ОУ „Христо Смирненски“.

Предвижда се осигуряване на учебни пособия и материали, необходими за качествено участие в учебния процес на 193 деца и ученици. Ще бъдат реализирани дейности за информиране, мотивиране и подготовка на децата и учениците за съвместно образователно развитие. 

Двама образователни медиатори, които ще бъдат назначени със средства по програмата, ще участват в изпълнение на общинската политика за образователна десегрегация и превенция на недопускане на вторична сегрегация. 

Родителите ще се включат в дейности за психолого-педагогическо и социално-комуникативно приобщаване.

Предстоят множество инициативи в индивидуална или групова форма с деца и ученици, включени в реализацията на проекта, с цел задържането им в образователната система, информират от община Добрич. 

Проектът ще се изпълнява в периода 16.09.2024 г. – 30.06.2025 г. и е на обща стойност 35 359,80 лв. Размерът на безвъзмездното финансиране е 28 233,00 лв., а Община  Добрич ще осигури съфинансиране в размер на  7 126, 80 лв.