На 27 октомври в община Добричка ще има избори „две в едно”

Кметът на общината Соня Георгиева предлага наред с парламентарните избори, в община Добричка да се проведе и местен референдум

На 27 октомври в община Добричка ще има избори „две в едно”

Зачестилите инвестиционни намерения за изграждане ветроенергийни паркове на територията на община Добричка и напрежението сред населението е причина за провеждане на местния  референдум. Това каза по време на заседание на общинския съвет кметът Соня Георгиева и поясни, че докладната вече е готова, ще бъде внесена и вероятно ще се разгледа по време на извънредна сесия на местния парламент.



Георгиева допълни, че няма да позволи да бъде оказван натиск върху общинската администрация или кметовете и кметските наместници за изграждането на тези паркове.

„Натискът е огромен. Получаваме заплахи. И ако това продължи ще уведомя главния прокурор и служебния министър-председател. Получаваме заплахи, че на общината ще бъде спряно финансирането, ще се спре целевата субсидия, ако общината възпрепятства инвеститора", каза още Георгиева. 

Кметът посочи, че единствено чрез референдума жителите на общината  ще могат да защитят земята си или да дадат разрешение за изграждането на енергийни паркове. 

Извънредната сесия за насрочване на местния референдум вероятно ще се проведе на 4 септември.