Равнището на безработица в Добричка област през юли 2024г. е 4,05%

В Добрич отчетената безработица през юли е 2,08%, с 0,08% по-висока спрямо предходния месец

Равнището на безработица в Добричка област през юли 2024г. е 4,05%

На работа през юли 2024г. в област Добрич са постъпили 346 безработни лица. 247 са устроени на първичния трудов пазар, 27 безработни са започнали работа по схеми на ПРЧР 2021-2027г., 13 по мерки и 59 по програми за заетост, информират от Бюрото по труда.



През месеца в трудова заетост са устроени 39 младежи на възраст до 29 години, както и 34 продължително безработни лица.

През юли 2024 г. в бюрата по труда от областта са заявени 212 работни места на първичния пазар на труда. Най-много от обявените през месеца свободни работни места са от сферата на хотелиерство и ресторантьорство.

Свободните позиции са за готвачи, кухненски работници, камериери, миячи, общи работници, спасител на плаж и охрана. Следват обявените работни места в сферата на преработващата промишленост - за оператори на стационарни машини и съоръжения, работници по производство на храни и облекла, и тези в образованието - учители по различни дисциплини, в селско, горско и рибно стопанство, здравеопазване и социална работа, в търговията, държавното управление, строителство и транспорт, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия, финансови и застрахователни дейности и други дейности и услуги.

Равнището на безработица в Добричка област през юли 2024г. е 4,05% . Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 2442, с 31 лица по-малко спрямо юни 2024 г. В сравнение с юли 2023 г. се отчита увеличение от 0,28 процентни пункта в равнището на безработица, информират още от Бюрото по труда в Добрич. 

В град Добрич регистрираните безработни през месец юли са 688, с 27 лица повече спрямо предходния месец. Равнището на безработица в града е 2,08%, като се отчита увеличение спрямо предходния месец с 0,08%.

Продължава подаването на електронни заявления от заети и безработни лица за обучения с ваучери за DI-GI умения и компетенции по „Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции“ от Инвестиция C1.I3 - ПЗ „Предоставяне на обучения за дигитални умения и създаване на платформа за обучение на възрастни“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Електронни заявления се подават и по Проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица“ – Компонент 1, по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+.

Заявленията по всички проекти за обучения с ваучери се подават само чрез попълване на електронно заявление, достъпно на сайта на АЗ.