Над 2 тона дрехи и текстил за рециклиране събраха и предадоха в Генерал Тошево

В града има поставени три контейнера за текстил, до момента са предадени над 10 тона стари дрехи

Над 2 тона дрехи и текстил за рециклиране събраха и предадоха в Генерал Тошево

Над 2 тона дрехи за рециклиране бяха събрани и предадени в поредната акция, организирана от община Генерал Тошево. Употребяваните дрехи и текстилни продукти са били събирани в рамките на няколко месеца, информираха от добруджанското кметство.



Събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.

Инициативата за поставяне на контейнери за текстил и събиране на дрехи за рециклиране започна през 2020 г. Четири години по-късно в Генерал Тошево вече има три контейнера и са предадени над 10 тона текстилни изделия.

От годните за употреба дрехи се създава кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда, разясниха още от общината в Генерал Тошево. Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в страната или във фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и други.