Три дами се представиха в първия ден на пленера „Хартията – Същност и намеса“

Тази вечер от 18:00 ч. публиката ще може да се срещне с великотърновските художници Валентина Лапчева и Мартина Караиванова

Три дами се представиха в първия ден на пленера „Хартията – Същност и намеса“

С началото на пленер „Хартията – Същност и намеса“ 2024 започнаха и вечерните срещи с участниците. В първата вечер думата бе дадена на три дами – Венета Велева, Благовеста Нейчева и Румена Калчева.



Венета Велева е художник, който твори основно в сферата на керамиката и стъклото, но се изявява и като живописец, а работите ѝ са оценени високо на различни национални конкурси. Тя е част от екипа на Художествена галерия – Добрич и представи пленер „Хартията“, като акцентира върху последните три издания на събитието, атмосферата и дейностите, включени в различните проекти през годините.

Най-младата участничка в тазгодишния пленер е Благовеста Нейчева. Талантливата художничка е родена в Добрич. Завършва бакалавърска степен в специалност „Книга, илюстрация, печатна графика” в Националната художествена академия –София, заедно с втора избираема специалност „Теория и практика на художественото образование” (2024). Работи в областта на илюстрацията, книгата и дигиталните медии и вече има три авторски проекта за книги в творческата си биография.

Специалният гост на пленер „Хартията – Същност и намеса“ 2024 е изкуствоведът Румена Калчева - доктор по „Изкуствознание“, арт критик на свободна практика, изследовател на съвременното българско изкуство, експонирането на изкуство в алтернативна среда, комуникация и арт мениджмънт. От 2011 г. работи в сферата на връзките с обществеността, организацията на изложби и културни събития, както и популяризирането на дейността на културни институции с фокус върху дигиталния маркетинг и социалните медии.

На 30.08. (петък) от 18:00 ч. публиката ще може да се срещне с великотърновските художници Валентина Лапчева и Мартина Караиванова. Каква е тяхната лична връзка с хартиеното изкуство и кое ги кара да продължават да експериментират с материала?

Входът е свободен.