Художнички от Велико Търново се представиха във втората вечер от пленера „Хартията – Същност и намеса“ 2024

Добричката публика се запозна с творбите на Валентина Лапчева и Мартина Караиванова

Художнички от Велико Търново се представиха във втората вечер от пленера „Хартията – Същност и намеса“ 2024

Две от участничките в тазгодишното издание на пленера „Хартията – Същност и намеса“ 2024 - Валентина Лапчева и Мартина Караиванова от Велико Търново, се представиха пред добричката публика.



Валентина Лапчева представи свои живописни творби и пластики от ръчна хартия, създадени през последните 10 години, както и избрани моменти от последната си самостоятелна изложба в галерия „Наратива“ – Велико Търново. Художничката изследва свойствата на материала, като съзнателно позволява на празните пространства да подчертаят пластичността на хартиените обеми. Изключително интертесни са нейните изискани кутии с утилитарна функция под формата на малки пластики, които оформят естетични художествени пространства.

Мартина Караиванова има дългогодишен опит в работата с хартията. Тя представи серии от свои творби, в които изцяло или частично присъства хартията, чиито качества позволяват създаването на живописни напластявания, игра с цветовете, плътността и прозрачността на материала. Особен акцент в представянето на художничката бяха кубовете от дървено-метална конструкция и хартия, препращащи към детството и приказката за златната ябълка. Проектът ѝ започва с кубове 3х3 и достига до 100х100, като всяка подредба има свое специфично значение. Художничката налага квадрата като свой отличителен формат за работа, залагайки на неговата геометрична устойчивост.

В понеделник от 18:00 ч., публиката ще може да се срещне с творчеството на Капка Кънева и Дора Иванова., информираха от галерията в Добрич. Двете са съответно преподавател и възпитаник на Националната художествена академия, с което Художествена галерия – Добрич запазва тенденцията да представя различни поколения български творци и приемствеността в изкуството.

Входът е свободен.