Представителите на политическите сили в 50-тото НС не постигнаха съгласие за ръководния състав на РИК

Съгласно изискването на Изборния кодекс, документите са изпратени в Централна избирателна комисия

Представителите на политическите сили в 50-тото НС не постигнаха съгласие за ръководния състав на РИК

Днес в Областна администрация Добрич се проведоха свиканите в изпълнение на Изборния кодекс консултации от областния управител с парламентарно представените партии в 50-то Народно събрание. Консултациите бяха водени от заместник областния управител Живко Желязков, който при откриването обърна внимание на присъстващите, че РИК Добрич е 13-членна, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите, както следва: Коалиция ГЕРБ-СДС – 4 членове; коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 3 членове; партия „Възраждане“ – 3 членове; партия „Движение за права и свободи“ – 1 член, коалиция „БСП за България“ – 1 член; и партия „Има такъв народ“ – 1 член. 



От страна на ДПС в консултациите участваха двама упълномощени представители, от двамата съпредседатели на политическата сила, като всеки от тях предложи различни кандидатури за член на РИК. 

Коалиция ГЕРБ-СДС предложи за председател на РИК Цонка Велкова, за което не постъпиха възражения. По предложение на ГЕРБ-СДС единодушно бе решено РИК Добрич да има четирима заместник председатели. Предложение за позицията на заместник-председатели постъпиха от коалиция ПП-ДБ и ПП ИТН.

Двамата представители на ДПС поискаха позицията „Секретар“ в РИК. За позиция Секретар бе и предложението на ПП „Възраждане“, и коалиция „БСП за България“.

След кратък дебат в зала от коалиция „БСП за България“ заявиха, че приемат позиция зам.-председател. ПП „Възраждане“ настоя за длъжността на Секретар на РИК. Нито един от двамата представители на ДПС не оттегли своето предложение.

Поради липса на съгласие, заместник-областният управител обяви, че не се постига единодушие и желанието на присъстващите политически сили се отразява в Протокол, който заедно с всички други документи ще бъде изпратен в Централна избирателна комисия, където ще бъде взето окончателно решение за състава на РИК Добрич.