Над 30 състава за автентичен добруджански фолклор пяха на събора на българските преселници от Северна Добруджа

XIII Фолклорен събор, посветен на културните традиции и бит на българите преселници от Северна Добруджа, се проведе на 30 и 31 август в село Дъбовик

Над 30 състава за автентичен добруджански фолклор пяха на събора на българските преселници от Северна Добруджа

Традиционният събор на българите преселници от Северна Добруджа започна с кръгла маса на тема „Тъкани, пешкири, орнаменти – пъстроцветната съдба на преселниците“, на която лектор беше Галин Георгиев от Института по етнология от РИМ Шумен. Темата беше дълго дискутирана и предизвика огромен интерес сред присъстващите. 



 

Музикалната програма продължи на следващия ден с изпълненията на 31 състави за автентичен добруджански фолклор и много индивидуални изпълните.

Тази година форумът беше с конкурсен характер, а самодейните групи са представители на няколко общини от област Добрич. Специални гости на проявата пък бяха невероятните музиканти от оркестър „Лира“, град Добрич, с ръководител Емил Халачев.

Основната цел на събора е да бъде запазено и популяризирано фолклорното наследство на българите от Северна Добруджа. Да бъде съхранена родовата памет, да бъдат опазени традициите и приемствеността между поколенията, за да се помни кои са преселниците и да не се забравя огромната им роля обществото и живота в Добруджа.