Специализирана полицейска операция срещу нарушителите с тротинетки

Поводът за операцията е масовото управление на индивидуални електрически превозни средства и зачестилите нарушения с тях

Специализирана полицейска операция срещу нарушителите с тротинетки

Специализирана полицейска операция се извърши днес на територията на област Добрич, насочена към управляващите  тротинетки. Използването на този вид средство за придвижване в градска среда става все по-масово, а те са сред най-уязвимите групи, заедно с пешеходците и велосипедистите. „Често възникват пътни инциденти с тротинетки, което налага предприемане на адекватни мерки за ограничаване на предпоставките за настъпване  на ПТП с тях“, посочи на брифинг днес началникът на Сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Жулиян Минев. Тротинетките често се използват от непълнолетни и малолетни лица, които не познават правилата за движение по пътищата, затова и се нарушават масово правилата и често възникват критични ситуации. От началото на годината са регистрирани четири тежки ПТП с тротинетки с водачи между 14 и 16 години. По време на операцията днес са били установени редица нарушения. Съставени са два акта и осем глоби по фиш. Установени са седем лица на възраст под 16 години в нарушение на Закона за движение по пътищата. Един от случаите е управление на тротинетка след употреба на алкохол от 2.86 промила алкохол. Такива операции ще се провеждат регулярно, посочи още главен инспектор Жулиян Минев.



ОД МВР Добрич предприема и информационна кампания за водачите на индивидуални електрически превозни средства, която има за цел управляващите ги да са запознати с правилата за движение с тях, както и изискванията, на които трябва да отговарят този вид превозни средства. Изработена е информационна брошура, чийто автор е инспектор Мая Василева.  „Деца и родители действително не познават правилата за движение по пътищата с тротинетки и затова създадохме тази брошура – Кратък полицейски наръчник за управление на индивидуални електрически средства“, посочи Мая Василева. По думите й дори родителите не са образовани по темата и затова брошурата ще е от изключителна полза, за да се намали броят на ПТП и опасните ситуации. 


Брошурата ще бъде раздавана в училищата в област Добрич по време на предвидените беседи с учениците. Графиците ще бъдат съгласувани с РУО и ще бъде качен на страницата на ОД МВР в интернет.