Ще има ли референдум решават днес в Община Добричка

Извънредното заседание на Общинския съвет на Община Добричка се свиква във връзка с докладна записка на кмета Соня Георгиева по повод намерения за изграждане на ветроенергийни паркове

Ще има ли референдум решават днес в Община Добричка

По време на последното редовно заседание на Общинския съвет на Община Добричка кметът Соня Георгиева заяви, че ще бъде проведено извънредно заседание, за да могат общинските съветници да дадат своето становище по отношение на провеждането на местен референдум, на който жителите на общината ще трябва да отговарят на въпроса: „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмет на Общината?“
В докладната записка се посочва, че през последната година в община Добричка се отчита значителен ръст на инвестиционни намерения, касаещи изграждането на ветроенергийни паркове, основно върху земеделски площи. По същество това са огромни за общината инвестиции, които освен че засягат обработваеми площи, са свързани с изграждане на техническа и пътна инфраструктура. Тези инвестиции биха имали пряко и косвено отражение върху природните дадености, в това число ще засегнат екологичното и биологично разнообразие, а също така биха променили коренно стопанския облик на общината и региона, се твърди още в докладната. Обществените нагласи в последно време, всички изказани до момента мнения, експертни становища и проведени публични дебати сред местната общност, както и задължителните обсъждания на подобен род инвестиции, към които Община Добричка има ангажимент, са довели до необходимостта от организиране и произвеждане на местен референдум. „Предвид това ще използвам правомощията ми, разписани в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които в синхрон с Конституцията на Република България дават възможност за пряко допитване до гражданите по въпроси от местен характер. Така жителите на Община Добричка ще могат реално с техния глас да изразят категорична позиция по поставения по-долу въпрос“, заявява кметът на Община Добричка Соня Георгиева.



Предложената от Соня Георгиева дата за местния референдум е 27 октомври, когато ще се проведат и предсрочните парламентарни избори. С това се цели оптимизиране на средствата по произвеждането на местния референдум и повлияване на избирателната активност.
Разчетите, направени от финансово-стопанската дирекция, показват, че сумата необходима за обезпечаване на местния референдум на територията на Община Добричка няма да надвишат 108 500 лева. Те ще се осигурят от Общинския бюджет, частта му „Резерв“ и „Издръжка на администрация“.

Началният час на заседанието на Общинския съвет на Община Добричка е 11.00.