Полицията спира от движение автомобили с неизправни шумозаглушители

Най-много случаи на подобни нарушения се констатират в областния център

Полицията спира от движение автомобили с неизправни шумозаглушители

Действията на полицията са продиктувани от множеството сигнали от граждани за нарушаване на нощната тишина, причинено от автомобили с неизправни шумозаглушителни уредби. В тази връзка органите на реда работят ежедневно. Към момента те не разполагат с технически средства за измерване на шума, но вече са констатирани случаи на променена конструкция на изпускателната уредба на автомобилите.



Това се изразява в премахване на заводски поставените шумозаглушители и катализатори. На тяхно място обикновено се монтира метална тръба, като на мястото на задния краен шумозаглушител се монтира резонантен цилиндър, през който минава метална тръба с отвори и по този начин се елиминира действието на шумозаглушителя. В такива случаи предприемаме административни мерки спрямо водачите и спираме движението на МПС, тъй като това е значителна техническа неизправност по Наредбата на задължителните технически прегледи. Тази мярка се налага до отстраняване на неизправността“, посочи началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Жулиян Минев.

За последния месец са констатирани осем такива случаи, а от началото на годината са 30. Нарушителите обикновено са млади шофьори, които вероятно по този начин търсят внимание. Случаите на установени подобни нарушения са предимно от областния град Добрич.
„Тези автомобили нарушават спокойствието на гражданите и затова предприемаме тези действия“, допълни главен инспектор Жулиян Минев.